Wednesday, September 26, 2007

Ikan Cencaru Belah Belakang

Bahan Bahan :

Ikan Cencaru yang di siang kot blakang dia
Bawang Blend ( senang blend siap2 taruk dlm bekas , dlm peti )
Cili blend
Sedikit Blacan
Air asam jawa

Cara Cara nyer :
Tumis bawang n cili sampai masak
Masukkan blacan n air asam jawa
buat cam sambal biasa ..masukkan bahan perasa
Letakkan sambal yang dah siap tadik kat poket blakang ikan ..
kalau nak padat belah 2 belah ..isi kiri dan kanan
Kalau boleh sejukkan dolu kat dlm peti ke ..
bila nak makan goreng ikan tadik ...dlm minyak yg sikit ..
kasik ala ala rentung pun tak per jgn hangit sudah
balance sambal yg tinggal tu pun tumis kan je dlm minyak ikan tadik sampai garing kruk kruk
siap ...
rupanya tak cantek sangat tapi rasanya best

Ikan cencaru aka ikan gaban aka ikan jaket

4 comments:

...$weE+ 666... said...

perghhhhhhhhhhhhhhhhh~
meleleh air liur aku ni haaaa moon, tercabar keimanan puasa aku ari ni... dah ler peberet aku style masak camni!!! sapa nak tolong lap air liur yg meleleh ni??? sila jawab!!!! ahmad nawab pun takleh jawab...

kalau ikan kembong bleh ke moon? aku suka ikan kembong laaaa... ikan bilis bleh tak? aci? ;p

Miss Moon said...

ikan kembung ikan buncit semer bleh tapi bab ikan bilis tuh tak pasti plak .ZZ try dolu pastuh paste gambo ngan resepinya kat sini hokey ...kirim salam la kat ahmad nawab tuh sian dia tersedak air liur time poser cenggini

Filla said...

moon..mmg nampak sodap..kono plak makan ngn nasi paneh2... power gitew.. tp ko bia betulll..itam gilos ikan koh ni.. mcm umah tebakar panggil bomba dah.. tp aku tau..kalo ko yg masak konpem sedap..ni aku rasa laki aku mesti suker..laki aku suker masak yg kering2 jer..bekuah dia x suker..nanti aku try!!!

Mama HH said...

sodap eh... wpun ter'rentung' tp still sodap... ek?