Saturday, December 8, 2007

Cream Caramel Syasya Arina

Cream caramel ni fav Papa Syasya, so Mama Syasya pon belajar lah buat ni...resipi asal dr kwn Mama, Mek/Syeriena n juga diadaptasi dari resipi Mummy Syahmi..heheh....dah byk kali buat dulu tesilap pi bubuh susu pekat tp skrg ni dah selalu buat Alhamdulillah jadik...ehheh...jom kwn2 try...mmg sonang jek ghuper2nyer...

Adunan 1
Susu Cair satu tin (evaporated creamer)
4 biji telur
Gula (2 sudu besar/segenggam gula-kalo suka manis lebihkan)
Esen Vanilla (satu penutup)
Tepung jagung/tepung custard (hujung sudu besar sikit jek)
air masak separuh cawan (optional)
(Semua adunan ini dicampur/dipukul hingga becampur-tak payah lama2 sgt-pakai mixer)

Adunan 2-caramel nyer
8-9 sudu besar gula di goreng tanpa minyak sampai keperang2an

Kemudian Adunan 2 dimasukkan kedlm acuan/loyang di bhgn bawah then Aduan 1 di tuang keatasnya...pastu dikukus 15-20min, bila dah nak masak cucuk ngan garpu dan tgk kalo tak melekat dah masaklah tu...

Finally biarkan sejuk then masukkan dlm peti ais, bila nak makan baru ditelangkupkan, jgn telangkup masa panas nanti pecah (hahah dah penah jadik pon).....ada yg ckp bila ditabur ngan fruit cocktail akan bertambah sedap atau dibubuh buah kiwi dipotong bulat + strawberri, yummy!....mmg sedap dimakan sewaktu sejuk...

4 comments:

Miss Moon said...

Mai ..mmg sedap caramel nih kalau di makan di waktu sejuk nyum nyum beshhhh nyer kena wat la nih ekekekke

Mai nih saja bagi org terliur ...terkenang2 caramel Mai ari tew sedap nya

...$weE+ 666... said...

haaa tak aci! aku pun nak rasa mai oiii... cream caramel pun faveret aku!!! hehehe...

aLoNg said...

pesal aku wat caramel asik xjadik jek?? huhuhu... leteyyyy dah...

yazmie said...

tq mai,, ajar yana arituu...
patutlah aku buat x jadi je..
rupanya aku x sabor ..panas2 aku dah kejekan...abiss,, hancurrrr