Sunday, January 13, 2008

Pizza.... oh.. pizza

OK kengkawan, smalam dah experiment buat pizza kan?
actually.. tak sesusah mana pon kan? seme buat pizza dengan best dan jayanyerrr..
hubby masing2 pon senyum sampai ke telinga..
siap ada hubby yg cakap .. " cam tak caya bini aku buat nieh.."

ok... nieh nak post ramuan ok? so pasni bleh buat kat umah..
filla.. since radie suka pizza.. ko suh la dier beli oven 90 hinggit tuh..
bleh je buat pizza and macam2 lgggg..

utk satu doh yg kita buat smalam..
bahan2nye
250gm tepung (preferable high protein flour/bread flour, kalau takder.. tepung gandum pon takper)
250ml air suam
1/2 peket yeast
sedikit garam and gula

cara2
1. rendam yeast dalam air suam (skit je la takyah la sampai abis 250ml tuh) + sedikit gula
2. ayak tepung, buh sedikit garam
3. bila yeast dah kembang naik... masukkan yeast dalam tepung..pastuh add water skit2..
and uli sampai agak2 jadik cam smalam ok?
4. tutup bekas ngan tuala lembab.. biar 45mins to 1 hr
5. bila dah cukup kembang... tumbukla doh tuh.. buang angin.. pastuh kalau lembik sangat.. tambah je tepung.. uli2 lagik.. sampai tak lekat.. pastuh... roll la dier... pastuh.. buh la atas pan pembakar...
6. buh la sos pizza tuh, then letak topping and cheese sesuka hati...
7. bakar dalam 150-170 degree about 25 mins atau dah perang2 tuh angkat la... filla... kalau radie dier suka hangus2 skit.. so.. lama la skit ek..

bahan2 sos
tomato puree
sedikit garam
sedikit gula
oregano
thyme
basil

cara2
masukkan je seme bahan sos.. kacau2 secukup rasa.

topping:
sendiri la buat ikut citarasa..
mozarella cheese sesuka rasa gak(filla kan tamak dier suka banyak2)

tempted tak gambo2 di atas??? sedapnyer pizza... yumyum...ok puan2 sekalian.. memandangkan hubby2 sekalian suka giler pizza nieh.. silalah buat lg ok?
selamat mencubaaaaaaaaaaaa.....


Monday, January 7, 2008

Victoria Sponge Sandwich Cake

Korang suka complaint aku tak masuk recipe kan?
ha... inilah dier kek yg korang seme suka(seme ke? seme yg dah rasa la erkk?)

175 gm butter ( i use SCS)
200 gm castor sugar
3 eggs
280 gm all purpose flour
4 teaspoon baking powder (if use self raising flour takyah buh baking powder)

jam and castor sugar utk layer and perhiasan

cara2
beat butter and sugar sampai kembang
masukkan telur one at a time
di bekas lain, ayak tepung, baking powder.
then, fold into the butter nyer mixture
remember, tepung ke dalam butter nyer mixture bukan the other way around
pastuh, bahagi dua and bakar.
suhu around 175 celcius, dalam 20-25 mins

bila sejuk, buh la jam apa kroang suka kat satu layer, pastuh tangkupkan satu lg kek kat atasnyer..
nieh tricky skit sbb kek tuh lembut kan...

pastuh.. korang taburla castor sugar kat atas tuh skit... kasik nampak chantekkkk

senang kan? nak lagik senang order je kat aku... rege dier RM19 for 7 x 7 nyer size...
hahahhahaha.... sabo je la kan..

selamat mencuba kawan2!!