Sunday, January 13, 2008

Pizza.... oh.. pizza

OK kengkawan, smalam dah experiment buat pizza kan?
actually.. tak sesusah mana pon kan? seme buat pizza dengan best dan jayanyerrr..
hubby masing2 pon senyum sampai ke telinga..
siap ada hubby yg cakap .. " cam tak caya bini aku buat nieh.."

ok... nieh nak post ramuan ok? so pasni bleh buat kat umah..
filla.. since radie suka pizza.. ko suh la dier beli oven 90 hinggit tuh..
bleh je buat pizza and macam2 lgggg..

utk satu doh yg kita buat smalam..
bahan2nye
250gm tepung (preferable high protein flour/bread flour, kalau takder.. tepung gandum pon takper)
250ml air suam
1/2 peket yeast
sedikit garam and gula

cara2
1. rendam yeast dalam air suam (skit je la takyah la sampai abis 250ml tuh) + sedikit gula
2. ayak tepung, buh sedikit garam
3. bila yeast dah kembang naik... masukkan yeast dalam tepung..pastuh add water skit2..
and uli sampai agak2 jadik cam smalam ok?
4. tutup bekas ngan tuala lembab.. biar 45mins to 1 hr
5. bila dah cukup kembang... tumbukla doh tuh.. buang angin.. pastuh kalau lembik sangat.. tambah je tepung.. uli2 lagik.. sampai tak lekat.. pastuh... roll la dier... pastuh.. buh la atas pan pembakar...
6. buh la sos pizza tuh, then letak topping and cheese sesuka hati...
7. bakar dalam 150-170 degree about 25 mins atau dah perang2 tuh angkat la... filla... kalau radie dier suka hangus2 skit.. so.. lama la skit ek..

bahan2 sos
tomato puree
sedikit garam
sedikit gula
oregano
thyme
basil

cara2
masukkan je seme bahan sos.. kacau2 secukup rasa.

topping:
sendiri la buat ikut citarasa..
mozarella cheese sesuka rasa gak(filla kan tamak dier suka banyak2)

tempted tak gambo2 di atas??? sedapnyer pizza... yumyum...ok puan2 sekalian.. memandangkan hubby2 sekalian suka giler pizza nieh.. silalah buat lg ok?
selamat mencubaaaaaaaaaaaa.....


12 comments:

happy2gether said...

lenn...thanks sbb ajor kitorg camne nak wat pizza...kenyang giler pizza..eheh...

aLoNg said...

wah..wah...wah....
korang wat kelas masakan..nape aku xtau?????
xaci tau!!

Kasih Aleeya said...

mmg best..tp aku tatau ler akan kubuat lagi ker tidak pizza tu.. sbb x der oven..hehe..(alasan).. tp aku rasa nak try nanti buat kat umah mak aku..ramai sikit leh makan..kalo takat aku ngn radie bepeluh ketiak aku nak buat sengsorang.. nak mkn 2 org..tp yg pasti... sama standard ngn pizza hut babe!!
laki aku ssh nak puji tau..ini dia sms aku masa mkn pizza 'lidah' si moon time kat opis.. dia kata sedap gilersss.. huhahaha... sbb moon punyer pizza lidah tu ala2 telebih masak kot? laki aku kan suker yg rangup2..gelap2..huahahah...
kengkawan nanti kiter try buat pizza nie ok!!tak pon kita lari jer ke umah ila yg ada oven canggih tu!!! auww..siap ada lampu lip lap oven..huahahahah..

ila de cute said...

memang best gilos....aku suka giler...kiranya misi kelas pizza kita tu berjaya dengan cemerlang lah kan...

lenny, laki aku dah request suh wat pizza lagi , aku ckp kat dia aku tak kisah nak wat tapi masalahnya aku tak suka le nak uli tu melekit2...aku rasa next time aku kena kurang kan air ler....

filla, ko nmpk tak gambar pizza yang ada cheese bertali2 tu, tu pizza kau tuh...hahhahah

Miss Moon said...

nanti kiter patut buat acara masak lagi .............jgn lupa jemputs ya ...akak mmg suka acara acara sihat dan menyihatkan badan nih akakakka

Filla , radie tuh kan mesti dia kata sedap sebab dia yg deco pizza lidah tew . aku rasa kalau hubby2 kiter yg buat pelbagai bentuk kuar ...poek mesti wat pizza bentuk sponge bob , Radie pelbagai bentuk la bintang 3 bintang 5 ...hahahahah sutan ngan zaimi ngan yang ntah bentuk apa lagi yg kuar hahahah nama nyer pizza frestylerrrr

...$weE+ 666... said...

cemana pizza lidah kot? dgr pon pelik jer... anyway, mmg la aku tersangat rugi terlepas acara nan satu ini... huhuhu...

green apple said...

ini konfem aku akan buat, cuma tak tau bila.

pizza okkk..lupa jap tgh berdiet.

CikPuanMuda said...

haih... baru jumpe blog nih.. menarik.. tertarik...

Mommy Lily said...

wow yummy2...

tumpang tengok resepi..

nanti kita dtg lagi lepas coba pizza tu ye

misa said...

salam..

waaah.. nampak lazat pizaa tu...
:D

comel said...

ni blog masak2??
aku suke...

journey adventure said...

wow jumpa blog masak. akan cuba lah resipi...