Bahan-bahanNyeR :
1 ekor siakap (saiz ikut berapa org makan)
Bawang putih (ditumbuk)
Halia (ditumbuk)
Carrot (dihiris panjang)
Cili padi (dihiris)Garam halusSos tiram2 bijik asam boi (kalau ada)
Bawang besar (di potong bulat utk hiasan)
Daun bawang / ketumbar (ditabur bila dah nak masak)
Cara masak :
1. Bersihkan ikan terlebih dahulu sebersih-bersihnya. (Siakap hanyir skit) boleh guna air asam jawa or perah air limau nipis dan basuh ngan air garam lama skit.
2. Sapukan garam halus kat badan ikan tu rata-rata. (ikan dikelar biar meresap)
3. Sapukan sos tiram di badan ikan tu bersama bawang putih dan halia yang ditumbuk tadi.
4. Letakkan ikan kat dalam bekas pengukus.
5. Taburkan carrot tadi dan cili padi yg telah dihiris (cili padi kalau suka pedas)
6. Letakkan 2 biji asam boi tadi, bila dah masak nanti boleh di buang.
7. Ikan dah siap untuk di stim kan. Stim la lebih kurang setengah jam (ada org kata kalau mata ikan tu dah tersembur keluar maknanya dah dekat nak masak)
8. Bila dah masak taburkan daun bawang/ daun ketumbar dan tutup api.
p/s: walopun Ikan siakap ni masak sweet sour lgk sodap...tp x salah sekali skala mkn makanan berkukus ni...baik untuk kesihatan.... ;-)
4 comments:
Cayala mai menyahut cabaran....msak ikan siakap sodappp tuu.Not bad ekkk
ehehe, sabor jeklah Nury...kita ni kan serupa...kurang minat sikit bab memasak ni...Mai bab mkn sukalah...tp nak lari kemana kan? sekali sekala kenalah masak jugak, mmg x larat kalo kita ni keje jauh nak blk umah masak dah kol bape kan?eheh weekend jeklah...
sedap nya mai...kita tak reti la masak stim..ni harus cuba ni...hehehe
mai..resipi nie aku dah try..tp tercair plak..tp dah lama..masa first2 ko update kat blog tu...aku ubah sikit2..hehe..tp ko tau laki aku tu suker yg rangup2..sampai ikan tu jadik rentung pon takper..biler stim aku jerklah yg telan sowang...tp u guys better try this recipe... bagus utk kesihatan ok..x der minyak...gud..gud..update lagik mai...
Post a Comment