Sunday, December 30, 2007

Kek Coklat Moist.....

Ni laa kek paling aku suka buat.. sebab xyah pukul pakai mixer... just lebur jek sumer... muakakak.. tapi hasilnye.. mmg marvellous!!!

Bahan (A)
2 cawan gula pasir ( Kalu korang rasa xmoh manis korang kurangkan laa secawan gula))
1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan koko
1 cawan minyak
1 cawan susu cair
1 sudu teh soda bikabonat
2 telor (dipukul sedikit macam buat telur dadar) pakai tangan je

Bahan (B)
1 cawan air panas (yg dimasak betul2 mendidih)


Cara :

Masukkan semua (A) dlm bekas n gaul rata. Masukkan telur yg dah dipukul
n masukkan air panas tu.
Gaul rata jee...guna tangan....Biar 1/2
jam..panas
kan oven 170/180C baru masukkan acuan n bakar 45 minit


pehtu kalo korang nk letak coklat atas dia...

BAHAN2 ICING:

1 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

CARA MEMBUAT ICING:

1. Campurkan susu, koko dan minyak.

2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat.

3. Masukkan garam dan vanila.

4. Tuangkan ke atas kek rata2


yang ni korang masak double boil laa kalu xnk dia hangit..
kalu tak.. konpom hangit laa...

gambo... slalu aku wat aku xhingat nk amik gambo.. yg aku tau aku terus ngap jek...

Saturday, December 8, 2007

Cream Caramel Syasya Arina

Cream caramel ni fav Papa Syasya, so Mama Syasya pon belajar lah buat ni...resipi asal dr kwn Mama, Mek/Syeriena n juga diadaptasi dari resipi Mummy Syahmi..heheh....dah byk kali buat dulu tesilap pi bubuh susu pekat tp skrg ni dah selalu buat Alhamdulillah jadik...ehheh...jom kwn2 try...mmg sonang jek ghuper2nyer...

Adunan 1
Susu Cair satu tin (evaporated creamer)
4 biji telur
Gula (2 sudu besar/segenggam gula-kalo suka manis lebihkan)
Esen Vanilla (satu penutup)
Tepung jagung/tepung custard (hujung sudu besar sikit jek)
air masak separuh cawan (optional)
(Semua adunan ini dicampur/dipukul hingga becampur-tak payah lama2 sgt-pakai mixer)

Adunan 2-caramel nyer
8-9 sudu besar gula di goreng tanpa minyak sampai keperang2an

Kemudian Adunan 2 dimasukkan kedlm acuan/loyang di bhgn bawah then Aduan 1 di tuang keatasnya...pastu dikukus 15-20min, bila dah nak masak cucuk ngan garpu dan tgk kalo tak melekat dah masaklah tu...

Finally biarkan sejuk then masukkan dlm peti ais, bila nak makan baru ditelangkupkan, jgn telangkup masa panas nanti pecah (hahah dah penah jadik pon).....ada yg ckp bila ditabur ngan fruit cocktail akan bertambah sedap atau dibubuh buah kiwi dipotong bulat + strawberri, yummy!....mmg sedap dimakan sewaktu sejuk...